top of page

Amiralul Horatio Nelson

Viața și cariera Amiralului Nelson


Fascinanta istorie a eroului Horatio Nelson, mai târziu cunoscut sub denumirea de Amiralul Nelson, începe odată cu înrolarea lui în Marina Regală la 1 ianuarie 1771, la vârsta de nici 13 ani. La scurt timp este numit locotenent în Marina Regală Britanică, in anul 1777.


Amiralul nelson, invingatorul bataliei de la Trafalgar
Rear-Admiral Sir Horatio Nelson, 1758-1805 - Lemuel Francis Abbott

Deși cariera lui e o pură ironie, el suferind de rău de mare, reușește să se impună în majoritatea bătăliilor, dând dovada de perspicacitate și un curaj incredibil. Astfel, prin conduita sa impecabilă, dar și prin multă munca și perseverență devine un adevărat erou al englezilor și un exemplu pentru generațiile ce vor urma.


Deși operațiunile pe care a fost delegat sa le coordoneze ca și căpitan nu au fost printre cele mai ușoare, el continua sa dea dovadă de curaj și de o energie lăuntrica remarcabilă. Nelson este rănit grav în nenumărate rânduri, își pierde un ochi și jumătate de braț, dar nimic nu îl împiedica sa își continue itinerariul victorios și cel amoros. Astfel, nici faptul ca era însurat nu îl oprește din a avea o relație cu Lady Hamilton, soția ambasadorului britanic la Napoli, pe care o cunoaște în Italia în anul 1793.

permis skipper

Bătălia de la Sf. Vincent


Un moment crucial în cariera lui Nelson a fost câștigarea luptei de la capul Sf. Vincent, în urma căreia va fi numit amiral și i se va acorda Ordinul Naval. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără sclipirea de geniul a acestuia, care într-un moment de insubordonare totală față de ordinele Amiralului Jervis, ia decizia de a lupta contra a trei nave spaniole, considerate printre cele mai puternice nave de război la acea vreme.


Reușește prin manevrele sale sa aducă doua dintre navele spaniole atât de aproape încât velele acestora se încurcă. Mai mult decât atât, puntea uneia din navele spaniole o folosește drept cale de trecere către cealaltă nava a flotei iberice. Cucerește ambele nave și câștigă lupta prin aceasta manevră denumită ulterior „podul brevetat de Nelson pentru a aborda navele inamice”. Amiralului Jervis își conștientizează propriile limitări si înțelege ca acțiunile lui Nelson au fost atât inspirate si cât si curajoase, deși probabil alți comandanți l-ar fi blamat pentru nerespectarea întocmai a ordinelor date.


Bătălia de la Abukir


O alta bătălie care a rămas în istorie este cea din 1798 de la Abukir. Dând dovada de un curaj ieșit din comun, Amiralul Nelson decide să intre în luptă directa cu flota franceză condusa de Napoleon. Navele conduse de Nelson reușesc după lupte seculare să distrugă aproape în totalitate flota lui Napoleon, forțându-l pe acesta să se izoleze în Egipt. Ținând cont și de impactul strategic al acestei bătălii, unii istorici consideră această realizare a lui Nelson drept cea mai importantă din cariera sa.



Bătălia de la Trafalgar


Probabil cea mai faimoasă bătălie la care a participat este cea de la Trafalgar unde avea 27 de nave aflate sub comanda sa, el fiind la bordul navei HMS Victory.


pictura batalia de la trafalgar 1805
The Battle of Trafalgar - J. M. W. Turner, 21 Oct 1805

Nelson își face încă o data geniul remarcat în lupta contra flotei franco-spaniola. Acesta recurge la o manevră inedită dar riscantă, care însă se dovedește într-un final a fi eficientă, și anume de a dispune navele pe două coloane, în forma literei T (manevră numită „atingerea lui Nelson”). Avantajul îl aducea faptul ca navele lui puteau trage în toate direcțiile, în timp ce flota inamică era constrânsă să tragă doar pe o singura latură.


După o lupta sângeroasă, în care mulți membrii și apropiați ai lui Nelson își pierd viața, englezii ies învingători și de aceasta dată datorită sclipirii lui Nelson. Acesta însă, ignorând cu mândrie sfaturile membrilor din echipaj, și anume de a-și ascunde epoleții și medaliile pentru a nu fi recunoscut de inamici, este ulterior împușcat mortal de către un „lunetist”. Cu toate acestea, în timp ce era transportat de medici pentru a fi tratat, și deși foarte grav rănit, cere să fie lăsat să dea indicații unui aspirant în legătura cu modul de a manevra cârma în absența lui. Moare la 3 ore după ce a fost împușcat, dar nu fără să își motiveze și să-și îndrume echipajul în mod constant, pană în ultimul moment al vieții.


Stilul Nelson


Nelson a fost și este privit ca un lider extrem de inteligent și eficient, capabil sa simpatizeze și cu nevoile oamenilor săi. În mod paradoxal, eficiența sa ca și lider a fost datorata faptului ca și-a bazat comanda mai mult pe dragoste decât pe autoritate și dictatură. Datorită carismei sale nemărginite si a vitejiei care a inspirat generații întregi și pe toți cei au luptat cu el, stilul său a rămas consacrat in istorie sub denumirea de „stilul Nelson” (the Nelson touch).


Deși a fost un personaj vanitos și ușor încăpățânat, Amiralul Nelson a reușit să dea dovadă de o inteligență militara remarcabilă, prin inventarea și implementarea în mod eficient al unor manevre militare inedite. Acțiunile lui au adus glorie Marii Britanii și care au consolidat poziția superioară a Regatului pe harta lumii.


Surse:




277 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page